Matin entiset heilat eivät kuulu minulle, ja välillä toivoisin, että mediakin ymmärtäisi tämän. Mutta koska en pääse kotoani töihin ilman että entisen heilan mielenliikkeet ovat vastassa joka kadunkulmassa, sattuvat ne väkisinkin silmiini. Mikä kamalinta, huomaan myös niitä välillä oikein pohtivani.

Kun siis näin puoliväkisin tuttuja ollaan, melkein sukuakin - onhan meillä yhteinen Elämämme Valo ja kirjatkin kilvan tekeillä -, niin sallittanee, että pohdin tässäkin hieman Matin entisen heilan sanoja.

Kilpailijani mukaan hänen kirjansa on kirjoitettu, jotta heila voisi kertoa suhteesta totuuden. - No, mitäpä muutakaan varten? Olisin ollut äimistynyt, jos hän olisi sanonut, että haluaa kertoa suhteesta vuoriston verran valkoisia valheenjärkäleitä.

"Kyse oli kahden aikuisen välisestä rakkaudesta - suhteesta, joka oli herkkä, mutta jolla ei ollut tilaa kasvaa." Näin Matin hylätty loihe lausumaan Ilta-Sanomissa tänään.

Mutta hyvänen aika, tässä kohden voin lämpimin sydämin yhtyä kilpailijaani ja rientää kertomaan, että jollen olisi sattunut myöhästyä ilmaisun käytössä, olisin ilman muuta kirjoittanut sen itse tähän juuri noin.

Nimittäin minun ja Matin suhteessa on kyseesä juuri samasta! Kyse oli kahden aikuisen välisestä rakkaudesta - no, kaksitoista sekuntia on sen verran lyhyt aika, että Mattini saattaa harkitsevana luonteena hieman jarrutella, jos häntä pyytäisi käyttämään sanaa rakkaus - mutta rakas lukijanihan ymmärtää varmasti tässä vaiheessa, että minulle kyseessä oli jokseenkin samankaltainen myrskyisä suhde, kuin jota Matin entinenkin kuvailee: sitä on päästä varpaisiin rakastunut, eikä varmasti ajattele loogisesti. Logiikka on rakkauden surma, nimittäin. Ja kun ihminen rakastuu, logiikan voi unohtaa.

Niin, kyse oli siis suhteesta, joka oli herkkä, mutta jolla ei ollut tilaa kasvaa. Messukeskuksessa oli sinä päivänä niin kauhea tungos, että suhteellamme ei olisi ollut tilaa kasvaa yhtään mihinkään suuntaan. Tämä on suhteemme varjopuoli, ja totuus, joka minun on ollut pakko kohdata silmästä silmään. Varmasti Mattikin myöntää, että ahdasta oli.

Suomalaisena miehenä hän on piiloherkkä, joten jos hän ei julkisesti myönnäkään, että oli myös herkkää, niin se johtuu tästä. Minä tiedän, kuinka asiat olivat, minähän olen nainen.